PNEUMORETROPERITONEUM DUE TO TRAUMATIC DUODE-NAL PERFORATION; CASE REPORT. Travmatik duodenum perforasyonuna bağlı pnömoretroperiton; Olgu sunumu.
Anahtar Kelimeler:
Duodenum, perforation, pneumoretroperitoneum, and duodenojejunostomyÖzet
Duodenal perforation following blunt trauma to abdomen is a rare clinical entity and isolated injury to duodenum is rarer. Symptoms are usually insidious and non specific, so only a high degree of clinical suspicion would lead to appropriate imaging study and management. CT scan was invaluable in diagnosing the site, extent and nature of lesion. On initial inspection of peritoneal cavity no abnormality was obvious. After ample mobilisation of duodenum, a perforation was found on the lateral wall of the junction of 2nd and 3rd part of duodenum which was leaking bile abundantly. Diversion of contents by duodenojejunostomy and drainage, feeding jejunostomy was made on the perforation site, and augmented by post operative parenteral nutrition were the key points of management. We present a case of isolated duodenal perforation with pneumoretroperitoneum and abscess that presented with symptoms of fever and generalised abdominal pain.
ÖZET
Künt travmayı takiben gelişen izole duodenum perforasyonu nadir rastlanan bir durumdur. Klinik belirtiler nonspesifik ve rastlantısaldır. Tanısal radyolojik görüntüleme tedavi yaklaşımları için öncelikle perforasyondan şüphelenilmesi gerekmektedir. Bilgisayarlı tomografi lezyonun yeri, sebebi ve natürü hakkında yeterli bilgi vermedi. Yapılan laparotomide ilk bakışta bir anormallik gözükmüyordu. Duodenal ampullanın mobilizasyonu sonrasında duodenum 2. ve 3. parçalar arasında perforasyon saptandı ve buradan safranın retroperitona sızdığı ve apse oluşturduğu saptandı. Duodenojejunostomi, drenaj, feding jejunostomi ile postoperatif parenteral nutrisyon tedavinin temelini oluşturdu. Burada yüksek ateş ve şiddetli karın ağrısı şikayeti ile gelen, izole duodenum perforasyonu ve apse saptanan bir olgu sunulmuştur.