Effects of Ankaferd® blood stopper on the postoperative outcomes of breast surgery for gynecomastia and breast hypertrophy

Ankaferd® kanama durdurucusunun jinekomasti ve meme hipertrofisi cerrahisi sonuçlarına etkisi

Authors

  • Selman Hakkı Altuntaş https://orcid.org/0000-0002-9577-7052
  • Fuat Uslusoy https://orcid.org/0000-0003-0552-0139
  • Ömer Faruk Dilek https://orcid.org/0000-0001-9650-3806
  • Mustafa Asım Aydın https://orcid.org/0000-0003-1107-5238

Abstract

ABSTRACT

Bleeding after skin closure is a disturbing complication commonly observed in almost all kind of surgical operations. Ankaferd blood stopper (ABS), a topical hemostatic agent of plant origin, has been registered for the management of clinical hemorrhages when the conventional methods to control bleeding by ligature and/or hemostatic measures are ineffective.

This study investigated whether topical ABS application alters postoperative bleeding complications in patients undergoing symmetrical red uction mammoplasty or symmetrical subcutaneous mastectomy in a randomized, placebo-controlled, double-blind design. Twenty-two patients underwent either reduction mammoplasty (n=13) or subcutaneous mastectomy (n=9). ABS or placebo was randomized between both breasts in the same patient. Total amount running from the drain was found significantly greater in ABS group in comparison to the placebo group.

Hematoma was seen in one case, seroma in 8 cases and infection and wound healing problem requiring intervention in 6 cases. Hematoma complication occured in placebo group and a significant difference was not found between groups in terms of this complication. Of the 8 seroma complications all were in ABS group. Relationship between seroma development and ABS use was found significant.

Similarly, all of 6 cases who developed infection and wound healing problem requiring intervention were in ABS group. Infection and wound healing problem requiring intervention were also found to be significantly correlated with ABS use. Any finding suggesting a constant hemostatic effect on the post-surgical hemorrhages despite conventional hemostatic methods could not be obtained in this study.

 

ÖZET

Cilt kapatma sonrası kanama, hemen hemen her türlü cerrahi operasyonda yaygın olarak görülen rahatsız edici bir komplikasyondur. Bitkisel kökenli topikal bir hemostatik ajan olan Ankaferd kan durdurucu (ABS), ligasyon ve/veya hemostatik önlemlerle kanamayı kontrol etmek için geleneksel yöntemlerin etkisiz olduğu durumlarda klinik kanamaların yönetimi için tescil edilmiştir.

Bu çalışmada, simetrik redüksiyon mamoplasti veya simetrik subkutan mastektomi uygulanan hastalarda topikal ABS uygulamasının ameliyat sonrası kanama komplikasyonlarını değiştirip değiştirmediği randomize, plasebo kontrollü, çift kör bir tasarımla araştırılmıştır. Toplam 22 hastaya redüksiyon mamoplasti (n=13) veya subkutan mastektomi (n=9) uygulanmıştır. Konvansiyonel tekniklerle yapılan hemostazın ardından ABS veya plasebo aynı hastada her iki meme arasında randomize edilmiştir. Dren sıvısı miktarı ve mahiyeti postoperatif dönemde analiz edilmiştir.

ABS grubunda drenden akan toplam miktar plasebo grubuna kıyasla anlamlı olarak daha fazla bulundu. Bir olguda hematom, 8 olguda seroma ve 6 olguda müdahale gerektiren enfeksiyon ve yara iyileşmesi sorunu görüldü. Hematom komplikasyonu plasebo grubunda görülmüş ve bu komplikasyon açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sekiz seroma komplikasyonunun tamamı ABS grubunda görülmüştür.

Seroma gelişimi ile ABS kullanımı arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur. Benzer şekilde, müdahale gerektiren enfeksiyon ve yara iyileşmesi sorunu gelişen 6 olgunun tamamı ABS grubundaydı. Enfeksiyon ve müdahale gerektiren yara iyileşmesi sorunu da ABS kullanımı ile anlamlı şekilde ilişkili bulunmuştur. Bu çalışmada konvansiyonel hemostatik yöntemlere rağmen cerrahi sonrası kanamalar üzerinde sabit bir hemostatik etkiye işaret eden herhangi bir bulgu elde edilememiştir.

Author Biographies

Selman Hakkı Altuntaş, https://orcid.org/0000-0002-9577-7052

Süleyman Demirel University, School of Medicine, Department of Plastic and Reconstructive Surgery1, Isparta, Türkiye

Fuat Uslusoy, https://orcid.org/0000-0003-0552-0139

Süleyman Demirel University, School of Medicine, Department of Plastic and Reconstructive Surgery1, Isparta, Türkiye

Ömer Faruk Dilek, https://orcid.org/0000-0001-9650-3806

Seyrantepe Hamidiye Etfal Education and Research Hospital, Plastic and Reconstructive Surgery Clinic2, İstanbul, Türkiye

Mustafa Asım Aydın, https://orcid.org/0000-0003-1107-5238

 

Süleyman Demirel University, School of Medicine, Department of Plastic and Reconstructive Surgery1, Isparta, Türkiye

Published

2023-01-17

Issue

Section

Articles