Cytoreductive surgery with hyperthermic intraperitoneal chemotherapy. Initial Experience in a low volume center.

Sitoredüktif cerrahi ve hipertermik intraperitoneal kemoterapi. Düşük sayılı bir merkezin ilk deneyimleri.

Authors

  • Bülent Kaya S.B.Ü Haydarpaşa Numune E.A.H

Keywords:

Peritoneal carcinomatosis, cytoreductive surgery, hipertermic intraabdominal chemotheraphy (HIPEC)

Abstract

Peritoneal carcinomatosis (PC) is defined as tumoral lesions located on peritoneal surface. In this study, we examined demographic findings, operational findings,  early and late post-operative complications and survival times of our patients who underwent CRC + HIPEC due to PC.

Between January 2013 to September 2017 patients operated due to gynecological, gastrointestinal PC or primary peritoneal mesothelioma were studied retrospectively. CRS+HIPEC was performed for treatment of PC. Demographic characteristics of patients, preoperative and intraoperative findings, postoperative early and late complications, and survival times were evaluated. Statistical analysis was performed. Median follow-up and overall survival were calculated from the date of surgery until death, or last follow-up visit.

A total of 6 women (75%) and 2 men (25%) aged between 40-75 years (mean age 54.3 years) were operated due to PC secondary to ovarian cancer, gastric cancer, colon cancer, or due to primary mesothelioma. There were no intraoperative complications. Two patients developed morbidity at the postoperative period including pleural effusion, intraabdominal abscess, sepsis, wound dehiscence. Two patients were died in early period due to recurrence.

This study presents outcomes of a very limited number of cases. CRC+HIPEC can be performed in a low volume center in selected patients with CC0 or CC1 resections.

 

 

ÖZET

Peritoneal karsinomatoz (PK) periton yüzeyinde tümöral lezyonların olması şeklinde tanımlanır. Bu çalışmada sitoredüktif cerrahi (SRC) ve HİPEK uygulanan hastaların genel bilgileri, operasyonbulguları, erken ve geç dönem komplikasyonları ve sağkalım süreleri incelendi.

Ocak 2013 ile Eylül 2017 tarihleri arasında jinekolojik, gastrointestinal ve primer periton malignitesi tanıları ile opere edilen hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastalara SRC ve HİPEK uygulandı. Genel hasta bilgileri, preoperatif ve intraoperatif bulgular, erken ve geç dönem komplikasyonlar, sağkalım süreleri incelendi ve istatiksel analiz yapıldı. Ortalama takip ve sağkalım süresi operasyon tarihinden ölüme ya da son hasta vizitine göre hesaplandı.

Toplam 6 (%75) kadın ve 2 (%25) erkek over mide, kolon tümörlerinin periton metastazları ya da primer mezotelioma nedeni ile opere edildi. Hastaların ortalama yaşı 54.3 olup 40-75 arası değişmekte idi. İntraoperatif komplikasyon tespit edilmedi. İki hastada morbiditeler gelişti. Bu komplikasyonlar; Plevral efüzyon, intraabdominal apse, sepsis ve yara ayrışması idi. İki hasta erken dönemlerde nüks nedeni ile kaybedildi.

Bu çalışmada kısıtlı sayıda hasta sonuçlarını bildirmektedir. SRC ve HİPEK uygulaması seçilmiş hastalarda düşük sayılı merkezlerde de planlanabilir.

Published

2018-07-11

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)