TRACHEAL INJURY AFTER BLUNT TRAUMA; A CASE TREATED WITH CONSERVATIVE THERAPY Künt travma sonrasında oluşan trakeal yaralanma; Konservatif olarak tedavi edilen bir olgu.

Authors

  • Feyyaz Onuray
  • Barış Tüzün

Keywords:

Trachea, blunt injuries, neck injuries, treatment

Abstract

Tracheal trauma is rare, however if it is severe, it may be mortal. The diagnosis and treatment have close relationship with associated injuries. He suffered from severe pain his neck anteriorly where crepitation was palpated, and a computerized tomography revealed a laryngeal injury. Since no obstruction was observed on the airway, the patient was conservatively treated medical therapy, and was discharged from hospital on seventh day. We believe that tracheal injury should be considered in patients who had neck trauma.

In this paper, a 38 year-old male admitted to our emergency department after a traffic accident and treated with tube thoracostomy and drainage for left hemopneumothorax is presented.

ÖZET

Trakeal yaralanma seyrek olarak görülür, ancak ciddi bir hasar varlığında mortal seyredebilir. Bu hastalarda eşlik eden patolojiler tanı ve tedavi sürecini etkilerler. Geçirdiği trafik kazası sonrasında başvurduğu acil polikliniğimizde sol hemopnömotoraks saptanması sonrasında sol tüp torakostomisi ve sualtı drenajı uygulanan hasta, daha sonra saptanan trakeal yaralanma nedeniyle konservatif olarak takip edilmiş ve yatışından 7 gün sonra şifa ile taburcu edilmiştir. Sonuç olarak servikotorakal künt travmalı hastalarda trakeal yaralanma olasılığı göz ardı edilmemelidir.

Bu yazıda, künt travma sonrasında boyun ön tarafında hissedilen krepitasyon ve boyun ağrısı nedeniyle çekilen toraks bilgisayarlı tomografisinde trakeal yaralanma saptanan hasta medikal tedavi ve konservatif yaklaşımla tedavi edilen 38 yaşındaki erkek bir hasta sunulmaktadır.

Published

2017-03-13

Issue

Section

Articles